Вітаємо Херсонський університет з 106-річницею!

Сьогодні, 14 листопада, у стінах Прикарпатського національного університету, куди на початку війни було релоковано Херсонський державний університет, відбулися урочистості з нагоди 106-річниці від дня заснування ХДУ. Захід проходив у змішаному форматі: онлайн до нього підключилась низка представників академічної спільноти з офісу Херсонського університету, який після деокупації працює у Херсоні.

У відзначенні річниці взяли участь ректор Херсонського державного університету Олександр Співаковський та ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда, проректори ХДУ, представники професорсько-викладацького складу та студентства. Також у форматі віртуальної зустрічі до заходу долучився, зокрема, заступник Міністра освіти і науки України Михайло Винницький, керівництво області, партнери, випускники та студенти ХДУ.

«Велика повага до всіх, хто сьогодні приймає участь у нашому заході до 106-ї річниці ХДУ. Ми з вами пройшли величезний шлях від класичного університету до багатопрофільного навчального закладу. Ми продовжуємо працювати в період повномасштабного вторгнення і не дозволили проводити заняття в нашому університеті агресору. Це спільна робота людей, які об’єдналися у такій важливій місії та протистояли ворогу. Під час цих складних випробувань ми отримали чудових друзів, таких як Ігор Євгенович Цепенда, які прихистили нас та дали можливість відкрити наш офіс і працювати у змішаному режимі. Бо ми розуміємо, що наша ціль – зберегти академічну спільноту, наших студентів і далі повернутися у Херсон. Херсон – це не гектар! Це територія вільних українців, які будуть розбудовувати свою державу», – зазначив ректор Херсонського державного університету Олександр Співаковський.

«Шановний пане ректоре, дорога родино Херсонського державного університету, колеги, які присутні тут на місці та онлайн, я щиро вітаю вас з черговою річницею! Це подія, яка не тільки заслуговує уваги, але й час певних роздумів. Адже кожен день роботи Херсонського університету в умовах відкритої агресії росії є не тільки подвигом, а й взірцем для багатьох університетів України та світу. Та історія, яку ви сьогодні пишете, стає хрестоматійною для багатьох освітян. Ви не просто зламали всі жахливі плани кремля, а й почали формувати нове покоління. Оновлений Херсон буде завдячувати вам за це. Ви одні з небагатьох, які не тільки зберегли інституцію, а й зберегли своїх людей та тих, хто буде відбудовувати Херсон та Україну. Радіємо з того, що у такий важкий час доля звела нас разом. Для нас це великий урок та досвід, а найголовніше, що ми отримали – це дружбу! Дякуємо!», – підкреслив у вітальному слові ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда.

«Нещодавно ми святкували величезне свято – річницю звільнення Херсона. Я думаю, що кожен з нас розуміє, що ваше місто буде записано в історію, а наші діти й внуки будуть вивчати цю подію. І ваш університет є на форпості цього процесу – звільнення півдня, звільнення наших земель. Ми вдячні за вашу стійкість. Ми пишаємося Херсоном», – відзначив заступник Міністра освіти і науки України Михайло Винницький.

Він висловив вдячність франківцям та ректору Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігорю Цепенді за гостинність, за те, що тимчасово прихистили ХДУ.

У рамках програми відзначення 106-ї річниці з дня заснування Херсонського державного університету зі словами привітань до колективу ХДУ звернулося керівництво Херсонської області, представники відомства, партнери із–за кордону, випускники та студенти. Традиційно, на завершення, з нагоди чергової річниці, відомчими нагородами відзначили кращих працівників ХДУ.