«Учіться воювати за Україну!» – до 30-річчя Незалежності України науковці завершили написання Енциклопедії ЗУНР

Цілоденну працю шести років завершено! Встигли якраз до ювілею Незалежності України.

Напередодні 30-ої річниці проголошення Акту про Державний суверенітет України науковці під керівництвом професора Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Миколи Кугутяка завершили 4-ий, фінальний том, видання “Західно-Українська Народна Республіка 1918-1923. Енциклопедіяˮ.

Ідея написання цього видання зародилася в стінах Прикарпатського університету в середовищі істориків. Це найбільш ґрунтовне дослідження історії ЗУНР, якого досі не робив ніхто.

«Впродовж 6 років день-у-день разом з нашими колегами з наукових інституцій та університетів Києва, Львова, Тернополя, Рівного, Чернівців, інших міст України підготовлено біля 3 тисяч наукових статей з історії Західно-Української Народної Республіки і узагальнено історичний досвід державотворення молодої української держави початку 20 століття. Я сердечно вдячний тим, хто взяв участь у цій роботі, за їхню невтомну і жертовну працю під час написання цього видання», – говорить координатор проекту, доктор історичних наук, доктор філософії, декан факультету історії, політології і міжнародних відносин Прикарпатського університету, професор Микола Кугутяк.

Видання присвячене державним інституціям та окремим людям, які творили Західно-Українську Народну Республіку. Зокрема, 4 том матиме понад 600 сторінок. До нього увійдуть статті різної тематики: територія ЗУНР, театр у часи ЗУНР, статті, які стосуються окремих інституцій, наприклад, український харчовий уряд (одне із міністерств ЗУНР), чи конкретних персонажів того часу: відомих політиків, мистецьких та громадських діячів, які своїми діями та ідеями будували українську державу (Іван Франко та його сини, Євген Храпливий, Петро Шеремета, Андрей Шептицький, та інші).

«Лейтмотивом цього тому можуть бути слова однієї з героїнь, яка виступає на сторінках нашого видання, Ірини Шмигельської. Вона була санітаркою, лікарем Української Галицької Армії і заповідала, щоби після смерті на її хресті написати «Учіться воювати за Україну». Іван Франко, який не дожив якихось 2 роки до ЗУНР, у листах до української молоді закликав будувати наші знання, розбудовувати свій потенціал, щоби його використовувати на благо України», – зазначає доцент кафедри історії Центральної та Східної Європи і спеціальних галузей історичної науки ПНУ, кандидат історичних наук Микола Вітенко.

Чотиритомне видання “Західно-Українська Народна Республіка 1918-1923. Енциклопедіяˮ розраховане на учнів, студентів, дослідників, науковців. Воно написане про людей, для людей, про те, як будувати українську державу.

В основу цього видання лягли неоціненна праця і неоціненні години роботи українських та іноземних науковців – навіть з Японії.

Закінчення роботи над 4 томом Енциклопедії ЗУНР співпало з великим святом нашої країни – 30-ою річницею Незалежності. Це ще раз підкреслює той факт, що всім нам треба знати і пам’ятати нашу історію і на основі цього будувати наше краще незалежне майбутнє, – зазначає  проректорка Прикарпатського університету, професорка  Валентина Якубів.

«Від імені ректора Прикарпатського університету, професора Ігоря Цепенди, хочу подякувати усьому колективу науковців, які працювали під керівництвом Миколи Кугутяка. Вони змогли в такий короткий період часу підготувати унікальне видання про унікальну добу нашої історії – ЗУНР. Дякую науковцям з усієї України, які працювали над цим чотиритомником», – наголосила під час зустрічі з науковцями проректорка Валентина Якубів.

Центром підготовки видання став Прикарпатський національний університет. Матеріали історики університету одержали у спадщину від відомого дослідника, професора Прикарпатського університету Олександра Карпенка, який почав займатися тематикою ЗУНР ще з 1957 року. Ще в часи радянського комуністичного тоталітаризму він дав визначення ЗУНР, вказав на характер цього державного утворення, за що був переслідуваний режимом. Однак він залишався на своїх позиціях попри все. І його наукові ідеї, сказані в інших умовах, перемогли, історія все поставила на свої місця.

Варто зазначити, що вихід Енциклопедії в світ здійснюється за фінансової підтримки Івано-Франківської обласної ради в рамках регіональної цільової програми з розвитку книговидання. Перші три томи видання вийшли у 2018, 2019 і 2020 рр.  

Четвертій том фундаментальної праці українських науковців “Західно-Українська Народна Республіка 1918-1923. Енциклопедіяˮ наразі передано до друку і вже незабаром відбудеться його презентація.