Три проєкти ПНУ перемогли у конкурсі Європейської Програми імені Жана Моне!

6 липня Виконавче агентство із питань освіти, аудіовізуальних засобів і культури (ЕАСЕА) Європейської Комісії оголосило результати конкурсу Програми імені Жана Моне -2023 і надала фінансування відразу трьом проєктам Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Викладачка кафедри трудового, екологічного та аграрного права ПНУ Леся Данилюк отримала фінансування для проєкту “European system of protection of the right to a safe environment: experience for Ukraine”.

Викладачка кафедри хімії ПНУ Ольга Хацевич отримала фінансування для проєкту “Monitoring of environmental objects in the context of European integration”.

Викладач кафедри матеріалознавства і новітніх технологій ПНУ Володимир Коцюбинський отримав фінансування для проєкту “RadiatIon Safety: European-Ukrainian APproach”.

Програма імені Жана Моне – це одна з освітніх програм Європейського Союзу, названа на честь одного з засновників ЄС. Її мета полягає в підвищенні рівня знань та поінформованості суспільства в ЄС та поза його межами з питань європейської інтеграції, через стимулювання викладання, дослідницької діяльності з європейської інтеграції, зокрема стосунків ЄС з іншими країнами, та міжлюдського та міжкультурного діалогу.

У рамках програми імені Жана Моне Європейський Союз виділяє кошти університетам на започаткування викладання дисциплін, пов’язаних з тематикою європейської інтеграції та розвитку наукової діяльності в зазначеній сфері. Дисципліни загалом стосуються розбудови європейської спільноти, європейського права, європейської економіки, європейської політики, історії європейської інтеграції тощо. Програма сприяє покращенню якості освіти, розширенню міжнародних партнерств та стимулює дослідницьку діяльність у сфері європейської інтеграції.

З введенням Програми імені Жана Моне в нашому університеті, студенти матимуть унікальну можливість проходити навчальні курси, які покращать їхні знання про Європу та європейську інтеграцію. Ці курси розроблені спеціально для того, щоб допомогти студентам розуміти важливі аспекти європейської політики, культури, економіки та інших сфер. Проходячи ці навчальні курси, студенти зможуть ознайомитися з історією та розвитком Європейського Союзу, основними цінностями й принципами, на яких ґрунтується ЄС, а також з основними інституціями та механізмами прийняття рішень в Європейському Союзі.

Крім того, студенти отримають унікальну можливість досліджувати питання, пов’язані з європейською політикою, європейсько-українськими відносинами, економічними та соціокультурними викликами, з якими стикається сучасна Європа.