В Яремче українські і польські експерти аналізують нинішній стан відносин і перспективи міждержавного діалогу

У Яремче розпочалися традиційні ХVІ українсько-польські зустрічі. Це єдиний регулярний науковий форум в Україні, який вже 16 рік поспіль збирає разом для обміну думками українських і польських експертів, дипломатів та науковців. Тема дискусій цього року — «Українсько-польське стратегічне партнерство під час війни та перспективи міждержавного діалогу». Організаторами форуму виступили Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, Студії східноєвропейських досліджень Варшавського університету, Інститут політичних та етнонаціональних досліджень імені Івана Кураса НАН України. Партнерами традиційно є Представництво «Польська Академія наук» у Києві, ГО „Kurier Galicyjski”, Фонд “Свобода і Демократія”, Інститут польської культури в Києві.

Конференцію традиційно урочисто відкрили ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда та директор Студій східноєвропейських досліджень Варшавського університету Ян Маліцький. У перший день зустрічей відбулась секція «Україна і Польща сучасні відносини з перспективи Варшавського договору та Договору між Україною і Республікою Польщею про добросусідство, дружні відносини і співробітництво».

«Переконаний, що наші зустрічі – це дуже добра платформа для обміну думок і їх реалізації. Дискусії, які розпочиналися тут у Яремче, за 16 років не раз ставали основою для прийняття на державному рівні зважених рішень, які зміцнювали наші двосторонні відносини. Сьогодні ми як ніколи бачимо, наскільки важливим є для наших стратегічних відносин виважений постійний двосторонній діалог без емоцій», — привітав учасників ректор Ігор Цепенда.

«Наша конференція – не є чисто науковою, і не є політичною. Це особлива та унікальна форма експертних дискусій, які тривають вже 16 років», — у свою чергу завив співорганізатор конференції директор Східноєвропейських Студій Варшавського університету Ян Маліцький.

Учасників форуму було ознайомлено з Презентацією Фонду підтримки мігрантів на ринку праці «EWL». Також було представлено реферат «Чому мільйони поляків допомогли мільйонам українців після 24 лютого».