На ХVІ українсько-польських зустрічах визначили середньо і довготермінові пріоритети співпраці

У другий день ХVІ українсько-польських зустрічей в Яремче відбулась низка цікавих продуктивних дискусій.

Зокрема, експерти з України та Польщі обговорили європейські та євроатлантичні прагнення України. Йшлося про переваги та недоліки в контексті російсько-української війни.

Ще одною цікавою темою дискусій стала «Військова допомога Польщі та Заходу для Україні: належна відповідь на загрози безпеці на регіональному та глобальному рівнях».

Завершився день обговоренням майбутнього польсько-української співпраці, зокрема, середньо і довготермінових пріоритетів.

Безперечно, польсько-українські відносини є дуже особливими і важливими. Учасники зустрічей визначили кілька важливих пріоритетів.

Перший і головний – це безпека. Йшлося не тільки про ресурси для війни проти російської агресії, а й про створення нових альянсів безпеки для військової підготовки, зважаючи на бойовий досвід України, та про необхідність створення спільних підприємств з виробництва та модернізації зброї.

Другий напрям – це економічний сектор. Йшлося, про необхідність розпочати процеси моделювання конкуренції, адже рано чи пізно Україна стане членом Євросоюзу.

Крім того, учасники зустрічей говорили про необхідність розвивати спільну інфраструктуру. Зокрема, це стосується залізничного сполучення, транспортних коридорів.

Третя надважлива сфера – це освітня-наукова співпраця. Так звана наукова дипломатія, яка зараз на тлі політичних непорозумінь є ефективною як ніколи.

На завершення конференції ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда подякував колегам-співорганізаторам і всім експертам, зазначивши, що коло учасників українсько-польських зустрічей у Яремче з кожним роком збільшується.

«Ця шістнадцята зустріч відбулась у складний час, коли ми зрозуміли, наскільки важливі для наших обох держав добрі солідарні взаємини. Війна проти України засвідчила, що Україна має надійного партнера — Польщу. І треба з великою відповідальністю ставитися до тих відносин, які протягом останніх десятиліть нам вдалося сформувати», — підкреслив ректор.

Співорганізатор конференції директор Студій Східноєвропейських досліджень Ян Маліцький також висловив задоволення глибиною і виваженістю цьогорічних дискусій в Яремче, зазначивши, що дуже важливо у будь-яких ситуаціях зберігати спокій і розум.

«До зустрічі на сімнадцятих українсько-польських зустрічах в Яремче у вересні 2024 року», — закрив форум Ян Маліцький.

Також цього дня частина учасників конференції побувала на будівництві Міжнародного центру зустрічей студентської молоді України і Польщі у Микуличині.

Нагадаємо, українсько-польські зустрічі в Яремче – це єдиний регулярний науковий форум в Україні, який вже 16 рік поспіль збирає разом для обміну думками українських і польських експертів, дипломатів та науковців. Тема дискусій цього року — «Українсько-польське стратегічне партнерство під час війни та перспективи міждержавного діалогу». Організаторами форуму виступили Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, Студії східноєвропейських досліджень Варшавського університету, Інститут політичних та етнонаціональних досліджень імені Івана Кураса НАН України. Партнерами традиційно є Представництво «Польська Академія наук» у Києві, ГО „Kurier Galicyjski”, Фонд “Свобода і Демократія”, Інститут польської культури в Києві.