Команда науковців університету виграли у грантовому конкурсі програми NATO «Наука заради миру та безпеки»

Команда науковців кафедри матеріалознавства та новітніх технологій фізико-технічного факультету Прикарпатського національного університету разом з науковцями Університету Брешії (Università degli Studi di Brescia, Italia), в рамках програми NATO «Наука заради миру та безпеки», виборола присудження гранту на виконання проєкту “Ultra-durable and efficient nano-engineered fuel cells (URANUS), G6166.

Програма “NATO – Science for Peace and Security” націлена на поглиблення діалогу та практичної співпраці між країнами-членами НАТО та країнами-партнерами, зокрема Україною, на основі наукових досліджень, технологічних інновацій цивільного характеру та обміну знаннями з метою сприяння досягненню ключових цілей Альянсу та його партнерів. Крім застосування наукових розробок у військовій сфері, пріоритетними є розвиток інформаційних технологій, біотехнологій, проблематика захисту довкілля, раціонального використання природних ресурсів та розробки нових матеріалів.

Метою проєкту за участі науковців ПНУ є розробка наноструктурованих оксидних матеріалів для ефективних паливних елементів. Зі сторони України проєктом керуватиме професор Богдан Рачій, зі сторони Італії – професор Елізабета Коміні (Prof. Elisabetta Comini).

В рамках проєкту планується придбання низки одиниць наукового обладнання та надання стипендій молодим дослідникам з ПНУ. Загальний кошторис проєкту складає 294 тисячі євро, з них українська сторона отримає 120 тисяч євро.

Тривалість проєкту – 3 роки, очікувана дата початку реалізації проєкту- 1 грудня 2023 року.