Студентка-біохімік приєдналася до роботи міжнародної групи дослідників Інституту експериментальної біології імені Ненського

З початку вересня магістрантка кафедри біохімії та біотехнології Божена Лунів приєдналася до групи дослідників Центру Метаболічних Захворювань на базі Інституті експериментальної біології імені Ненського Польської академії наук у Варшаві (Польща). Студентка працює у науковій групі доктора Гжегожа Сумари, при цьому продовжуючи навчання дистанційно у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника.

Варто зазначити, що минулого року в рамках грантової програми від EMBO (Європейська організація молекулярної біології) «EMBO solidarity with Ukraine» Божена Лунів, будучи студенткою 4-го курсу, проходила піврічне стажування на базі цього ж університету у Варшаві. Вона добре зарекомендувала себе, оскільки базові принципи роботи з більшістю методів, які практикують за кордоном, освоїла ще в лабораторіях Alma mater (на базі кафедри біохімії та біотехнології ПНУ).

Старанність, вміння працювати в команді та хороша теоретична і практична підготовка дали можливість магістрантці продовжити роботу в складі наукової групи доктора Гжегожа Сумари.

«Я є частиною команди ціллю якої є дослідження ожиріння, його наслідків та тестування препаратів, що у майбутньому можуть стати ліками від супутніх захворювань. У лабораторії я практикую методики забору тканин та органів мишей, поведінкові досліди, ПЛР, генотипування, вестернблот тощо. Наразі найцікавішими для мене виявилися поведінкові дослідження. Ми проводимо “тренування” мишей із ожирінням та без, на спеціальних “бігових доріжках”», – зазначила Божена Лунів.