Презентація книги «Пророк чи єретик? Релігійний світогляд Івана Франка та його взаємини з духовенством»

У Коломийському навчально-науковому інституті відбулася зустріч з Ігорем Медведем, науковцем та заступником директора з наукової роботи Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка. Автор презентував книгу «Пророк чи єретик? Релігійний світогляд Івана Франка та його взаємини з духовенством», яка вийшла влітку 2023 року. Модератором заходу виступила доцентка кафедри філології Коломийського навчально-наукового інституту Галина Волощук. У заході взяли участь викладачі кафедр філології, педагогіки так психології та студенти спеціальностей «Середня освіта (українська мова та література)», «Початкова освіта», «Середня освіта (фізична культура)» Коломийського навчально-наукового інституту, вчителі та учні Коломийського ліцею №2.

Дослідження п. Ігоря Медведя відкриває читачеві світогляд Івана Франка в контексті ширших процесів: модернізації, поширення нових ідеологій, розвитку українського національного руху та викликів перед Українською Греко-Католицькою Церквою. Автор простежує зміни релігійних поглядів Івана Франка протягом життя: «Коли мене запитують, був чи не бува Іван Франко віруючим, одразу відповідаю, а про Франка якого періоду Ви запитуєте? Ця монографія не дає відповіді на всі поставлені питання, однак інколи добре поставлені питання можуть бути кориснішими за відповіді на них, адже спонукають нас мислити.

Ця книга для всіх, хто цікавиться тим, як ідеї міняють людей, як поводяться особистості в драматичні періоди, коли світ стає іншим, як взаємодіють поет та Бог, суспільство та церква, нація та її пророк».

Науковець Ігор Медвідь розповів про Львівський національний літературно-меморіальний музей Івана Франка: «Вивчаючи Івана Франка на шкільних чи університетських заняттях, часто стикаємося з героїчними образами Каменяра чи Мойсея – надлюдини, яка видається нам пам’ятником на постаменті національного історичного чи літературного канону. Як оживити класика? Як зробити його близьким та зрозумілим, водночас не втрачаючи поваги перед його заслугами? Як створити у відвідувача бажання приходити в музей знову і знову! Сьогодні у Домі Франка вирує багатогранне мистецьке життя: літературні вечори, театральні вистави, концерти класичної і сучасної музики, різнопланові виставки й перформанси. Зали Музею стають відкритим простором для актуальних мистецьких ініціатив, тому запрошуємо відвідати Дім Франка».

Завідувач кафедри філології Микола Васильчук висловив подяку автору за презентацію книги і цінні думки та наголосив, що в кожного свій шлях до Франка.

Доцентка кафедри філології Коломийського навчально-наукового інституту Галина Волощук в кінці заходу розповіла про створення комп’ютерної гри-вікторини «Стежками Франка» науковцями Прикарпатського університету і згадала про проведення онлайн-турніру серед молоді та отримала запрошення від п. Ігоря Медведя презентувати комп’ютерну гру «Стежками Франка» для львів’ян у Домі Франка.